DE CE SĂ RECICLEZI ȘI TU?

  • Plasticul ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi, motiv pentru care incinerarea deșeurilor a devenit din ce în ce mai atractivă pentru decuperarea energiei, dar cu efecte negative asupra atmosferei, din cauza gazelor de ardere rezultate. Colectarea selectivă a plasticului descurajează incinerarea deșeurilor, reducând profitabilitatea incinerării și oferind beneficii directe calității aerului.
  • Aproximativ 4% din consumul de energie al unei țări este utilizat pentru a produse plastic, deoarece acesta reprezintă materie primă pentru o mulțime de domenii de activitate. Reciclarea presupune, deci, economisirea acestei energii utilizată în procesul de creeare a plasticului. Economisim cantități considerabile de apă, petrol și gaze naturale, motiv pentru care mediul înconjurător nu mai are atât de mult de suferit.
  • Pentru producerea unei singure sticle de plastic, se utilizează o energie egală cu cea care alimentează un bec de 60W, pentru 6 ore. Prin reciclare, această energie este economisită și poate fi utilizată pentru activități mai importante, cum ar fi luminarea unei încăperi sau altele asemenea.

CUM SĂ RECICLEZI ȘI TU?

  • Evită producerea deșeurilor plastice, reducând consumul de astfel de produse. Folosește sacoșe din material textil, sau alege pungi de pastic reutilizabile, renunță la tacâmurile și recipientele de unică folosință și optează pentru produse ambalate în cutii de carton sau sticlă, sau în recipiente care pot fi refolosite. Există zeci de astfel de acțiuni care, la prima vedere par banale, dar au un efect major pentru conservarea mediului în care trăim.
  • Renuță la consumul de gumă de mestecat. Rețeta inițială a gumei de mestecat presupunea folosirea unei seve de copac, numită chicle. Aceasta este, într-adevăr, un cauciuc natural, dar care în prezent este înlocuit tot mai des cu produse sintetice. Nu numai că mesteci plastic, care ar putea fi toxic pentru organism, dar reciclarea acesteia este un proces lung și costisitor, care provoacă tot felul de neplăceri mediului în care trăim.

CÂND SĂ RECICLEZI ȘI TU?

  • La capitolul când și cum, venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi referitoare la modalitățile cele mai potrivite pentru reciclare. Reciclează plastic curat și uscat, care poate fi transformat în centrul specializat în materie primă pentru tot felul de produse. Toate obiectele din plastic se strivesc, se aplatizează, se deformează și se pliază, pentru a li se reduce volumul.
  • Dopul sticlelor de plastic este cel mai adesea fabricat din plastic PP, pe când flaconul/recipientul este PET sau HDPE. Citește cu atenție inscripțiile de pe recipiente și sortează masele plastice, pentru o reciclare mai rapidă și mai eficientă a deșeurilor.
  • Solicită instrucțiuni pentru colectarea selectivă a plasticului, din partea companiilor sau a programelor locale de reciclare. Schimbările mari au la bază pași mici, așa că este suficient ca tu să te implici în această cauză, iar schimbările nu vor întârzia să apară. Din cauza faptului că există mai multe tipuri de plastic, cu temperaturi de topire diferite, companiile reciclatoare ar putea exclude de la colectare unele tipuri de plastic, care se reciclează mai greu.